| | | |
Αρχική Σελίδα


περισσότερα βίντεο >>
Αρχική Σελίδα / Γενικά για την Κύπρο / Ιστορικά στοιχεία / Ιστορικοί Χρόνοι / Κυπροαρχαική εποχή
Κυπροαρχαική εποχή

Η αρχαϊκή περίοδος αποτελεί την απαρχή της εξέλιξης της ελληνικής τέχνης και εκτείνεται από το 750 π.Χ έως το 475π.Χ. Η κυπροαρχαϊκή περίοδος σηματοδοτείται από το διαδοχικό πέρασμα Ασσυρίων, Αιγυπτίων και Περσών κατακτητών. Παρoλαυτά, οι κύπριοι βασιλείς κατάφεραν να διατηρήσουν την αυτονομία τους, με αντάλλαγμα την πληρωμή του φόρου υποτέλειας στον κάθε κατακτητή. Πρέπει να σημειωθεί πως τα βασίλεια της Κύπρου παρέμειναν ανεξάρτητα μονάχα από τα μέσα του 7ου έως και τα μέσα του 6ουαι. Είναι επίσης αξιοσημείωτο πως παρά την πολιτική αστάθεια, το νησί την περίοδο αυτή επιδόθηκε με επιτυχία στον τομέα του πολιτισμού.

Στις απαρχές του 8ουαι., όπως μαρτυρούν επιγραφές, καταφθάνει ο ασσύριος κατακτητής Σαργόν Β΄, ο οποίος εξανάγκασε σε φόρο υποτέλειας δέκα βασίλεια του νησιού.

Μετά από ένα σύντομο διάστημα "ανεξαρτησίας", η Κύπρος υποτάσσεται σ’ ένα αιγύπτιο κατακτητή. Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, την περίοδο της αιγυπτιακής κατάκτησης, έλαβε χώρα και η επίσκεψη του αθηναίου νομοθέτη Σόλωνα, ο οποίος έτυχε της φιλοξενίας του κύπριου βασιλιά Φιλόκυπρου. Τότε, πιστεύεται πως ο Σόλωνας συμβούλεψε το Φιλόκυπρο, να ιδρύσει νέα πόλη με τ’ όνομα του, εξ ου και οι Σόλοι.

Η περσική κυριαρχία (546π.Χ) διαδέχεται την αιγυπτιακή, με επικεφαλή τον Κύρο Β΄. Οι κύπριοι βασιλείς διείδαν τις επεκτατικές διαθέσεις των Περσών, γι’ αυτό αποφάσισαν να προβούν στην αναγνώριση της περσικής κυριαρχίας. Επιπρόσθετα, συμμετείχαν στην εκστρατεία των Περσών κατά της Καρίας και άλλων γειτονικών περιοχών.

Ο Κύρος Β΄, παραχωρεί στους κύπριους βασιλείς, αφενός το δικαίωμα να διαχειρίζονται ελεύθερα τις εξωτερικές τους υποθέσεις και αφετέρου να κόβουν νομίσματα επιλέγοντας οι ίδιοι έμβλημα . Τα πρώτα νομίσματα κόπηκαν από τον Ευαγόρα της Σαλαμίνας, πρωτεύουσας του νησιού για 1000 χρόνια.

Τον 5οναι. στο νησί εκδηλώθηκε επανάσταση κατά των Περσών με επικεφαλή τον Ονήσιλο, αδελφό του βασιλιά της Σαλαμίνας, Γόργο. Ο Ονήσιλος, αφού εκθρόνισε τον αδελφό του, συνένωσε τα κυπριακά βασίλεια, θέτοντας ως βασικό μέλημα του την κατάλυση της περσικής κυριαρχίας στο νησί. Η προσπάθεια, όμως, εκδίωξης του περσικού ζυγού οδηγήθηκε σε αποτυχία.

Όσον αφορά τον τομέα του πολιτισμού, όπως προαναφέρθηκε, το νησί άκμασε, με αποκορύφωμα το διάστημα από τον 8ον μέχρι τον 7οναι.π.Χ, γνωστό και ως "χρυσή εποχή". Η πολιτισμική άνθιση σχετίζεται κυρίως με τη διατήρηση της αυτονομίας των κυπριακών βασιλείων, αλλά και με τις εμπορικές και πολιτιστικές συναλλαγές, τόσο με το Αιγαίο όσο και με την Ανατολή.

Την εποχή αυτή κατασκευάστηκαν τα πρώτα κυπριακά γλυπτά από ασβεστόλιθο, στα οποία -ακόμη και σήμερα- διακρίνονται χρώματα στις λεπτομέρειές τους. Το μειδίαμα των κυπριακών γλυπτών, μαρτυρεί την επίδραση της ελληνικής αρχαϊκής τέχνης στην κυπριακή γλυπτική. Η κεραμική στο νησί γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση από το τέλος του 7ουαι. μέχρι και τις αρχές του 6ουπ.Χ. με χαρακτηριστικό γνώρισμα τη διακόσμηση σε ελεύθερα ζωγραφικό ρυθμό. Τα αγγεία διακοσμούνται με άνθη, ταύρους αλλά και με πουλιά, τα οποία εμφανίστηκαν στην αγγειογραφία, ήδη από την ύστερη εποχή του χαλκού.

Την ίδια εποχή, παράλληλα με την τέχνη αναπτύχθηκε και η πνευματική δημιουργία και κυρίως η ποίηση. Οι κύπριοι ποιητές, Στασίνος και Εύκλος έγραψαν στην αρκαδοκυπριακή διάλεκτο, στον πρώτο μάλιστα, σύμφωνα μ’ ορισμένους μελετητές, αποδίδονται και τα κυπριακά έπη.


Πηγές:
Ιστορία της Κύπρου, Από τη Νεολιθική μέχρι και τη Ρωμαϊκή Εποχή, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 2001
Ιστορία της Κύπρου για το Γυμνάσιο, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 1994


Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used
without the written permission of NETinfo Services Ltd.