| | | |
Αρχική Σελίδα


περισσότερα βίντεο >>
Αρχική Σελίδα / Γενικά για την Κύπρο / Ιστορικά στοιχεία / Νεότερη Ιστορία / Απελευθερωτικός Αγώνας
Απελευθερωτικός Αγώνας
Απελευθερωτικός αγώνας 1955-1959

Το 1955, η μυστική Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών, Ε.Ο.Κ.Α, ανέλαβε ένοπλο αγώνα κατά της αγγλικής αποικιοκρατίας. Το κύριο αίτημα του αγώνα ήταν η ένωση με την Ελλάδα. Στον απελευθερωτικό αγώνα πρωτοστάτησαν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, στον πολιτικό τομέα και ο Γεώργιος Γρίβας, Διγενής, στον στρατιωτικό τομέα. Η Ε.Ο.Κ.Α κατάφερε να τονώσει το εθνικό φρόνημα του κυπριακού λαού και να συνενώσει ολάκερη τη νήσο στην προσπάθεια απελευθέρωσης από την αγγλική κυριαρχία.

Η συγκρότηση της Ε.Ο.Κ.Α πραγματοποιήθηκε με πλήρη μυστικότητα από το συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού Γεώργιο Γρίβα, Διγενή και τις ελληνικές και κυπριακές πολιτικές δυνάμεις. Η οργάνωση του αγώνα άρχισε δυο χρόνια πριν το ξέσπασμα του, θέτοντας ως κύριο μέλημα του την «Ελευθερία της Μεγαλόνησου Κύπρου». Επιπλέον, η Ε.Ο.Κ.Α προέβη στην οργάνωση μαχητικών ομάδων εκπαιδεύοντας τα μέλη της, και συνάμα στην συγκρότηση «δικτύου πληροφοριών».

Στον πολιτικό τομέα, την οργάνωση ανέλαβε η Πολιτική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, γνωστή ως Π.Ε.Κ.Α. Η συσπείρωση και η καθοδήγηση του κυπριακού λαού, καθώς και η αναζωπύρωση του εθνικού φρονήματος αποτέλεσαν τους βασικούς στόχους της οργάνωσης. Η δράση της Π.Ε.Κ.Α διαφαίνεται στις μαζικές κινητοποιήσεις του κυπριακού λαού, με χαρακτηριστικότερη την αντίσταση της μαθητιώσας νεολαίας.

Την πρώτη του Απρίλη του 1955, κυκλοφόρησε η προκήρυξη από τον αρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α, με την οποία αναγγελλόταν ο αγώνας. Σ’ ένα σημείο της προκήρυξης ανάφερε χαρακτηριστικά πως: « Αναλαμβάνομεν τον Αγώνα δια την αποτίναξιν του αγγλικού ζυγού». Ήδη από το προηγούμενο, οι αγωνιστές ανατίναξαν κυβερνητικές εγκαταστάσεις, όπως το Ραδιοφωνικό Σταθμό και την Αρχιγραμματεία.

Πρώτος στον αγώνα για απελευθέρωση θυσιάστηκε ο Μόδεστος Παντελή .Ακολούθησαν μια σειρά από ηρωικές μορφές, όπως ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Μιχαλάκης Καραολής, ο Κυριάκος Μάτσης, ο Χαράλαμπος Μούσκος, ο Χαρίλαος Μιχαήλ, ο Ανδρέας Ζάκος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, Φώτης Πίττας και πολλοί άλλοι με όμοιο ψυχικό σθένος.

Συγκλονιστικές στιγμές του αγώνα αποτελούν το ολοκαύτωμα του Γρηγόρη Αυξεντίου στο Μαχαιρά, η θυσία του Κυριάκου Μάτση και ο ηρωικός θάνατος των τεσσάρων αγωνιστών στο αχυρώνα του Λιοπετρίου.

Οι αποικιοκράτες στην προσπάθεια τους να επαναφέρουν την προηγούμενη τάξη πραγμάτων προέβησαν σε προσωποκρατήσεις στα «κατά τόπους κρατητήρια», της Κοκκινοτριμιθιάς, Πολεμίου, Αμμοχώστου, Πύλας, σε επικηρύξεις αγωνιστών, σε διεξοδικές έρευνες ακόμα και σε σπίτια, σε βασανιστήρια, σε κατ’ οίκον περιορισμούς αλλά και σε απαγχονισμούς. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο απαγχονισμός του μόλις δεκαοχτάχρονου μαθητή του Γυμνασίου, Ευαγόρα Παλλικαρίδη. Μ’ αυτές τις ενέργειες, οι Άγγλοι προσπαθούσαν να κλονίσουν το ηθικό του κυπριακού λαού. Αντίθετα, όμως ενδυνάμωσαν την επιθυμία των Ελλήνων της Κύπρου για εκδίωξη των άγγλων αποικιοκρατών.

Η επιθυμία των Ελλήνων της Κύπρου για αυτοδιάθεση δεν πραγματοποιήθηκε. Ο ηρωισμός των Κυπρίων αγωνιστών ήταν ένα ιδιαίτερα καταστροφικό πλήγμα για τους αποικιοκράτες. Τελικά, μετά από μια σειρά σκληρών διαπραγματεύσεων η Κύπρος ανακηρύχθηκε ως ανεξάρτητο κράτος θέτοντας τέρμα στην αγγλική αποικιοκρατία.

Πηγή:
Ιστορία της Κύπρου, Μεσαιωνική-Νεότερη, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 1999


Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used
without the written permission of NETinfo Services Ltd.