| | | |
Αρχική Σελίδα


περισσότερα βίντεο >>
Αρχική Σελίδα / Γενικά για την Κύπρο / Ιστορικά στοιχεία / Νεότερη Ιστορία / Ανεξαρτησία μέχρι σήμερα
Ανεξαρτησία μέχρι σήμερα

Η ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας Μετά την έναρξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α, άρχισε μια σειρά από διαπραγματεύσεις. Το 1956, έλαβε χώρα μια σειρά από διαπραγματευτικές προσπάθειες ανάμεσα στον άγγλο κυβερνήτη και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδο. Ο Αρχιεπίσκοπος μάλιστα αποτέλεσε ένα από τα θύματα της εξορίας στις Σεϋχέλλες. Ακολούθησαν «ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις», οι οποίες κατέληξαν στις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Τότε, οι ελληνοκύπριοι μαζί με τους τουρκοκύπριους προσυπέγραψαν την ίδρυση της «Κυπριακής Δημοκρατίας», η οποία σήμαινε και τον τερματισμό της αγγλοκρατίας.
Ειδικότερα, στις 16 Αυγούστου του 1960 , έλαβε χώρα η «ανακήρυξη και εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχού κράτους». Παράλληλα, εκδόθηκε σύνταγμα, το οποίο όριζε δυσανάλογη αντιπροσώπευση των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με το αριθμό τους.. Παραδείγματος χάρη, παρόλο που οι Τουρκοκύπριοι αποτελούσαν το 18% του πληθυσμού αντιπροσωπεύονταν στην κυβέρνηση με ποσοστό 30%

Τα γεγονότα του 1963 Το 1963, ο Μακάριος πρότεινε την αλλαγή δεκατριών σημείων των αποφάσεων των συμφωνιών Ζυρίχης-Λονδίνου. Ενώ το αίτημα του Μακαρίου είχε συμφωνηθεί πως θα λυνόταν μέσω διαπραγματεύσεων, παρά την αρχική αρνητική στάση της Τουρκίας, ξέσπασε «η τουρκοκυπριακή ανταρσία» με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό. Μετά από επέμβαση της Βρετανίας, στις 30 Δεκέμβρη το 1963, αποφασίστηκε εκεχειρία ανάμεσα στις συγκρουόμενες πλευρές και η χάραξη της «πράσινης γραμμής».

Τα γεγονότα του 1967 Το 1967 ξέσπασαν νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, με επίκεντρο την Κοφίνου. Τότε, η Τουρκία προβάλλει την απειλή για στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο.

Τουρκική εισβολή 1974 Στις 15 Ιουλίου του 1974, τα μέλη της Ε.Ο.Κ.Α Β΄, διενεργούν πραξικόπημα ανατρέποντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Τότε, ο πρόεδρος της νόμιμης κυπριακής δημοκρατίας, Αρχιεπίσκοπος Μακάριος διαφεύγει στο εξωτερικό και καταφέρνει να διασωθεί. Το πραξικόπημα αποτέλεσε την αφορμή για την είσοδο, στις 20 Ιουλίου του 1974, των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Η πρώτη τουρκική επίθεση πραγματοποιήθηκε στην Κερύνεια. Λίγες μέρες αργότερα, στις 14 Αυγούστου, παρόλο που άρχισαν προσπάθειες επίλυσης στη Γενεύη, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν τη δεύτερη εισβολή καταλαμβάνοντας το 37,6 της νήσου. Κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής, διαδραματίστηκαν αρκετές ωμότητες, βιασμοί, αιχμαλωσίες, λεηλασίες μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας σημαντικός αριθμός των ελληνοκυπρίων κατέπεσαν στην προσφυγιά. Οι νεκροί ανέρχονταν σε χιλιάδες και τα σημάδια του πόνου και της καταστροφής ήταν έκδηλα σ’ όλο το νησί. Πρέπει να σημειωθεί πως ακόμη και σήμερα, αρκετοί ελληνοκύπριοι αγνοούνται.

1977 μέχρι σήμερα

Στις 3 Αυγούστου το 1977, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος πεθαίνει από καρδιακή προσβολή και ο τότε πρόεδρος της Βουλής κος Σπύρος Κυπριανού εκλέγεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 1983, ο κος Σπύρος Κυπριανού επανεκλέγεται για δεύτερη πενταετία. Το 1988, πρόεδρος εκλέγεται ο κος Γιώργος Βασιλείου. Από το Φεβρουάριο του 1993 για δυο συνεχόμενες πενταετίες, ο κος Γλαύκος Κληρίδης εκλέγεται πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από το Φεβρουάριο του 2003 μέχρι και σήμερα, πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο κος Τάσος Παπαδόπουλος.

Από την 1η Μαΐου 2004, η Κύπρος αποτελεί επίσημο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Πηγές:
Ιστορία της Κύπρου, Μεσαιωνική-Νεότερη, Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων, Λευκωσία 1999


Τυπώστε Αρχή Σελίδας Ταχυδρομήστε
Designed & Developed by NETinfo Services Ltd.
No images, text or other material whatsoever from this website may be copied, published, re-produced or otherwise used
without the written permission of NETinfo Services Ltd.